Fából és baktériumokból csomagolóanyag – ez a biokompozit válthatja a műanyagot
Olyan élelmiszer-csomagolás készül, ami nyomtalanul lebomlik talajban, édesvízben is. Óriási áttörést jelent, hiszen évi 580 millió műanyag dobozt kiválthat.
A Queenslandi Egyetem kutatói olyan lebomló műanyagot hoztak létre, amely a gyümölcsös dobozok helyettesítésére is alkalmas lehet. A fejlesztés célja, hogy kiváltsa a kőolajalapú csomagolásokat. Az ausztrál egyetem Gépészeti és Bányamérnöki Karán Vincent Mathel doktorandusz és Dr. Luigi Vandi (a címlapképen) által kifejlesztett biokompozit gyümölcsös dobozok tömeggyártásához is alkalmas lehet – állítja az intézmény közleménye.
A kutatók baktériumok által erjesztett polihidroxialkanoátokat (PHA-kat) kevertek Radiata fenyő fűrészporából származó farostokkal, hogy létrehozzák az új csomagolóanyagot. Mathel szerint a biokompozit például epres dobozként is jól teljesített, és a tesztek szerint teljesen lebomlik talajban, édesvízben, tengervízben és komposztban.
„Ez egy új anyag egy bioalapú termék minden fenntarthatósági előnyét hordozza, miközben ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tömeggyártott műanyag csomagolások és tárolók – mondta Mathel. – Számunkra az is fontos volt, hogy olyan biokompozitot hozzunk létre, amely maximálisan kihasználja az ausztrál erőforrásokat, így környezetvédelmi szempontból előnyösebb, mert nem kell importálni.”
Hosszú út vezetett a fenntartható csomagolóanyag kifejlesztéséhez
Mathel és Vandi három évig dolgozott a biokompozit tökéletesítésén. Utóbbi szerint a fa kiválasztása bioalapanyagként több szempontból is előnyös, mivel bőségesen rendelkezésre áll, olcsó, és javítja a biológiailag lebomló, komposztálható termékek életciklusának végét.
„Sokan nem tudják, hogy a bioműanyagok nem mindig bioalapúak, és nem is mindig bomlanak le; nagyon sok a zöldre festés ezen a területen – utalt Dr. Vandi a „greenwashing” jelenségre, amelynek lényege az, hogy egy cég megtévesztő marketinggel környezetbarátként tünteti fel önmagát és a termékeit, de közben semmit sem tesz a fenntarthatóságért. – Ha teljes fenntarthatóságra törekszel, és természetes összetevőket adsz hozzá, az befolyásolhatja a bioműanyag fizikai tulajdonságait és mindennapi használatra való alkalmasságát. Nagyon fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt.”
A csapat az Uluu biotechnológiai céggel és a brisbane-i SDI Plastics fröccsöntő vállalattal dolgozott együtt, hogy a biokompozit alapanyagból legyártsanak a kísérlethez 200 epertároló dobozt. Vandi szerint jó okkal kerestek fenntartható csomagolást éppen ehhez a gyümölcshöz, hiszen annak dobozai fenntarthatósági szempontból jelenleg elég rosszak, viszont szükségesek, hiszen az érzékeny gyümölcsöt csak ilyen dobozokban lehet szállítani és árusítani.
„Mi megmutattuk, hogy képesek vagyunk olyan terméket gyártani, amely akár évi 580 millió műanyag dobozkát is kiválthat” – jelentette ki Vandi.
A másik kutatásvezető, Mathel elmondta, hogy jelenleg adatokat gyűjtenek a csomagolás komposztálási tulajdonságairól, és a végső cél az, hogy a biokompozit különféle élelmiszercsomagolásokhoz és más merev műanyag alkalmazásokhoz is használható legyen. Az elterjesztéséhez és a tömeggyártás beindításához már keresik is a befektetőket.
„Szeretnénk elérni, hogy fokozatosan kivezethessük a kőolajalapú műanyagokat – mondta Mathel. – A bioműanyagok kulcsszerepet fognak játszani ott, ahol a műanyagok használata elkerülhetetlen – főként a rövid távú felhasználás esetén.”
Címlapkép: Queenslandi Egyetem